Veszprémi információk

Veszprém nevezetességei

Veszprém történelme

A veszprémi vár az egyik legkorábbi várként van számon tartva történelmünkből, valamint ez a város volt az első püspöki székhely is az országban. Továbbá a veszprémi vármegyét tartják a legkorábban megszerveződött vármegyének. Legkedveltebb tartózkodási helyeként ismert a város I. István feleségének, Gizella királynénak, akitől eredeztethető is a királynék városa megnevezése Veszprémnek.

Veszprém kiemelt műemléke, I. István és Gizella szobra

 

Veszprém kulturális élete, látnivalók

A város kulturális életében meghatározó a veszprémi vár és óváros által biztosított helyszín. Legkiemelkedőbb rendezvénynek számít a Gizella Napok Művészeti Fesztivál, amely több művészeti ág rendezvényeit is felvonultatja. Emellett fontos rendezvénynek számít a Veszprémi Nyári Fesztivál, a Veszprémi Ünnepi Játékok és az Utcazene Fesztivál.

Jó kikapcsolódást nyújt a veszprémi állatkert az állatszeretők számára, amely Kittenberg Kálmán Afrika-kutató nevét viselve Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark néven található meg az idelátogatók számára.

Veszprémben számos kávézó várja kedves vendégeit, köztük például a Kávé és Teaház az Iródeákhoz is.

 

Veszprémi sportélet

Mind az itteniek, mind az egész magyar lakosság számára Veszprém neve az utóbbi években összeforrt a magyar férfi kézilabdázással. Legkiemelkedőbb csapata a magyar mezőnynek évek óta az MKB-MVM Veszprém KC, amely a nemzetközi kézilabda életben is meghatározó erővel bír. Világszinten elismert kézilabdázók alkotják a veszprémi csapatot, amely meccsei állandó teltház előtt zajlanak.

Veszprémi csapat férfi kézilabdása

 

 

Veszprém közelében