Szombathelyi információk

Szombathely nevezetességei

Szombathely története

Mint egyik legősibb város, Szombathely már az ókori Pannónia fontos települése volt. A rómaiak kiemelt figyelmet fordítottak a fontos kereskedelmi útvonal mentén épülő városnak, több római császár is látogatta Szombathely elődjének számító Savariát.

Ezt követően több nehézségekkel teli év következett, kiemelten a tatárjárás okozta pusztítás volt leginkább negatív hatással a területre. Szombathely a 14. század elején kapott városi rangot, amely után lassú fellendülés következett.

 

Szombathely kultúrája

A város kultúráját nagyban meghatározza Szombathely leghíresebb szülöttje, Szent Márton köré felépülő események sorozata. Szent Mártont a kereszténység egyik legismertebb szentjeként tartják számon. Szombathelyről indul például a Szent Márton európai kulturális útvonal, amely egészen Franciaországig vezet.

Ókori Szombathely szülöttje, Szent Márton

 

Szombathelyi látnivalók, építészeti emlékek

A kikapcsolódni vágyók Szombathelyen több látnivalóból is válogathatnak, többek között az egyik leghíresebb az Isis istennő tiszteletére építtetett szentély, ahol 2013 óta interaktív kiállítással várják mind a szombathelyieket, mind az ideutazó érdeklődőket.

Szombathelyen található Isis istennő szentélye

 

A pihenni vágyókat számos hotel várja, többek között az Arany Sólyom Étterem és Panzió is.

Szombathely közelében