Székesfehérvári információk

Székesfehérvár nevezetességei

Székesfehérvár történelme

Székesfehérvár elsőként kapott városi rangot és a királyság központjává vált államalapítónk intézkedései nyomán. További fontos történelmi esemény köthető Székesfehérvárhoz, név szerint az 1200-as években kiadott Aranybulla itt került kibocsátásra. Középkori virágzása után a török hódoltság mély nyomott hagyott Székesfehérváron és ezután sem sikerült visszanyernie egykori kimagasló jelentőségét.

Mindazonáltal a törökök kiűzése után fellendülés következett és folyamatosan virágzott a város, elérve a két világháború időszakát is, tovább növekedett Székesfehérvár súlya az országban. Azonban a második világháború alatti sok szenvedést követő időszakban a központilag előírt iparosítás tovább nehezítette a város helyzetét. A rendszerváltás éveit megelőzően egészen a 2000-es évekig rendkívüli fejlődés ment végbe Fehérváron, jelentős tőke áramlott be a városba és a székesfehérvári önkormányzat jelentősebb adóbevételekre tehetett szert összehasonlítva más településekkel.

 

Székesfehérvár kulturális élete, helyi látnivalók

A Székesfehérvárra látogatók a város történelmi múltjának köszönhetően számos lehetőséggel találhatják szembe magukat. A Szent István Király Múzeum egyrészről régészeti kiállítást, középkori romkertet, koronázással kapcsolatos forrásokat, másrészről néprajzi kiállítást és további érdekes kulturális élményeket biztosít a Székesfehérváron járóknak.

Szent István nevéhez fűződő székesfehérvári látnivalóként tartják számon az itt található bazilikát, amelyet első királyunk építtetett uralkodása idején.

Székesfehérvári bazilika freskója

 

Továbbá a koronázó város szimbólumaként tekinthető meg az Országalma, amely a város történelmi fontosságát szimbolizálja.

 

Székesfehérvár által kínált programok

Székesfehérvár a szórakozni vágyók számára több éve kínál rendkívüli lehetőséget a Fehérvári Zenei Napok keretében. Az általában nyár közepén megrendezésre kerülő fesztivál több napos szórakozási lehetőséget nyújt a zenekedvelőknek, több stílus hazai és külföldi előadóit felvonultatva.

A székesfehérváriak és az idelátogatók számára állandó programokat kínál a belvárosban megtalálható Vörösmarty Színház, az előadások előtt vagy után pedig a színház előcsarnokában várja a vendégeket a Premier Kávézó.

Továbbá a sportkedvelők számára kiemelt jelentőséggel bír a Székesfehérvár labdarúgó, kosárlabda, illetve jégkorong csapata. A Székesfehérváron sportolók és szurkolók jó közösséget alkotva alakítják a székesfehérváriak magas színvonalú sporteseményeit napról napra.

Székesfehérvári labdarúgó stadion

 

 

Székesfehérvár közelében