Szegedi információk

Szeged nevezetességei

Szeged története

Szeged város mivoltát jelentősen meghatározza az 1879-ben bekövetkezett árvíz, ami nagyban átformálta a korábbi nagyváros képét. A természeti katasztrófa során több ezer ház a földdel vált egyenlővé, gyakorlatilag teljesen megsemmisült a város. Ferenc József császár újjáépítette Szegedet, ekkor alakultak ki a körutak, valamint ekkor bontották le a Szegedi vár jelentős részét is. 1930-ra elkészült a szegedi Fogadalmi templom, amelyet az újabb árvíztől való megmenekülésért építettek a Dóm téren.

Szegedi Dóm

 

Kultúra

Szeged sok programot kínál a helyi lakosoknak, és a turistáknak egyaránt. A Móra Ferenc Múzeum és a Szegedi Nemzeti Színház több százezer látogatót vonz évente.

Az egyik legismertebb program, amit Szeged városához kötünk, a Szegedi Szabadtéri Játékok 1959 óta minden évben megrendezésre kerül. Világhírű színészek, operaénekesek örvendeztetik meg a több ezer fős közönséget a nyári estéken.

Fiatalok ezrei vesznek részt évről évre a Szegedi Ifjúsági Napokon, ahol baráti társaságok, sátorban, népszerű előadók koncertjein búcsúztatják a nyarat.

A Szegedi Vadaspark látogatása kedvelt családi program, csakúgy, mint egy séta Szeged legkedveltebb sétálóutcáján, a Kárász utcán, ahol éttermek, cukrászdák és kávézók sokaságának kínálatából válogathatunk, ilyen például az Oázis Kávézó.

Szeged belvárosa

Szeged közelében