Pécsi információk

Pécs nevezetességei

Pécs története

Pécs városa több mint kétezer éves múltra tekint vissza, területe a római kor óta lakott, amely számos történelmi emlékkel bír ennek köszönhetően. A rómaiak által alapított Sopianae az ókori latin megfelelője Pécsnek, amelyet a kereszténység jelentőség központjaként tartanak számon. Az ország első egyeteme is szintén Pécshez kötődik, amely a mai nap is az egyik legjelentősebb egyeteme Magyarországnak.

A török hódoltság és a 17. század végén sújtó pestis járvány nagymértékben rányomta bélyegét a város korabeli életére. A pusztítás mellett azonban jelentős kulturális értékkel bír a Pécs belvárosában található törökök által épített dzsámi, amely Pécs egyik fő jelképeként tartanak számon.

Pécsi dzsámi

 

A nehézségekkel teli évek után Pécs újjászületése a 18. században kezdődött, amelynek végén szabad királyi városi rangot szerzett.

Ezt követően a világháborúkat kisebb megrázkódtatások árán vészelték át a pécsi lakosok, és a háború után rendkívüli fejlődés kezdődött el a városban.

 

Pécs, mint Európa Kulturális Fővárosa

Pécs történelmi múltjából adódóan is rendkívüli kulturális emlékekkel rendelkezik, de mindezek mellett kiemelkedő év Pécs közelmúltjából a 2010-es esztendő, amikor Európa Kulturális Fővárosa címet elnyerve számos kulturális esemény és több beruházás is megvalósult. Legjelentősebbek egyike a Pécsen található Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, valamint szintén az említett program kiemelt beruházásaként átadott Kodály Központ, aminek köszönhetően Pécsen épült meg az ország egyik legmodernebb hangversenyterme.

Pécshez tartozik Magyarország egyik leghíresebb porcelángyára is, a világszerte ismert Zsolnay Porcelánmanufaktúra. A pécsi gyár területének megújítása szintén jelentős beruházás mellett valósult meg a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

A pécsi kultúra további fontos meghatározója a város székesegyháza és a mindehhez kapcsolódó történelem. Mint korábbi múltjából is adódóan a pécsiek életében meghatározó a vallás, így Pécs város történetének meghatározó épülete a Pécsi Bazilika.

Pécsi Bazilika

Pécs közelében