Miskolci információk

Miskolc nevezetességei

Miskolc története

Miskolc Európa egyik legkorábbra visszanyúló történelmi lakóhelye, ahol elsőként voltak felfedezhetőek az őskor emlékei. A történelem során a Miskolc mentén kialakuló jelentős kereskedelmi utak kereskedővárossá formálták a települést, majd a 14. században városi ranggal lett kitüntetve. Az elmúlt század során jelentős átalakuláson ment keresztül a város nehézipari központtá válva, amely társadalmi összetételére is nagy hatással volt.

Miskolc történetében több szomszédos település is beépült a város környezetébe, mint például a legkiemelkedőbb történelmi hagyománnyal rendelkező Diósgyőr is királyi várával.

Miskolcon található diósgyőri királyi vár

 

Miskolc kultúrája

Miskolc észak-magyarországi központként a régió kulturális életének is fontos meghatározója. A város kimagasló eseményeként tartják számon napjainkban a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált, amely először 2001-ben került megrendezésre Miskolc zenei életének felvirágoztatására. 2013-tól a rendezvény Bartók Plusz Operafesztivál néven ismerhető, amelynek egyik fő helyszíne a Miskolci Nemzeti Színház.

A Miskolci Nemzeti Színház elődjeként tartják számon az ország első kőszínházát. A későbbiek folyamán 1800-as években épült klasszicista színház további korszerűsítésen esett át, amelynek köszönhetően Közép-Európa egyik kiemelkedő színháza jött létre Miskolcon.

A miskolci állatkert is hasonlóan régi gyökerekkel rendelkezik, amely vadaskert formájában a 14. századtól biztosít helyszínt a későbbi vadasparknak, valamint a Miskolci Állatkertnek és Kultúrparknak.

Eurázsiai hiúz a miskolci állatkertben

 

Miskolc fürdőiről is híres, legismertebb a Diósgyőri Várfürdő.

Miskolc közelében