Kecskeméti információk

Kecskemét nevezetességei

Kecskemét története és gazdasági fejlődése

Kecskemét városának jelenlegi képe a korábbi kereskedelmi útvonalak találkozásánál létrejött település mentén alakult ki. Az országban zajló észak-dél irányú forgalom egyik központjává vált jó földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően.

A történelem során mezővárosból igazi nagyvárossá fejlődött ki Kecskemét. A város mezőgazdasági tevékenységét megtartva ipari tevékenységekkel bővült folyamatosan, amelyek mára mind fontos meghatározói Kecskemét gazdasági életének. A rendszerváltás kifejezetten pozitív hatásokat indított el a város életében, a külföldi befektetések és infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően Kecskemét szerepe tovább nőtt mind a térség, mind az ország gazdasági szemszögéből. Mindezeknek köszönhetően olyan jelentős cégek települtek a városba, mint például a Mercedes autógyár.

 

Kecskemét kulturális élete, meghatározó személyiségei

Kecskemét kulturális életében jelentős szereppel bírnak a város szülötteinek neveit viselő intézmények, mint például a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet, Kecskeméti Katona József Színház, valamint Kecskemét múzeuma is utóbbi nevét viseli.

Kodály Zoltán, mint a valaha élt egyik leghíresebb magyar zeneszerző és –pedagógus, nagy büszkeséggel tölti el a várost, amelynek kifejezésére Kecskemét városa az 1975-ben megnyitott Zenepedagógiai Intézetet róla nevezte el. Az intézet célul tűzte ki, hogy folyamatosan gondozza és átadja a Kodály-módszer tanítási szemléletmódját az utókornak.

A város másik híres szülöttje, az ország legnagyobb drámaírója, Katona József, nevét több intézmény is viseli Kecskeméten. Legjelentősebb az 1796-ig visszanyúló Kecskeméti Színház, amely ma Katona József nevét viseli.

 

Kecskemét kiemelkedő építészete

Kecskemét városának képe az utóbbi kétszáz év építészeti vonalait tükrözi, emellett kiemelkedő épület a Lechner Ödön által tervezett kecskeméti városháza, és a közismert Cifrapalota épülete. Utóbbi szecessziós stílusban épült, amely korábban bérház volt, napjainkban viszont múzeumként és képtárként működik a Kecskeméti Katona József Múzeum egyik intézményeként.

 

Kecskemét városához kapcsolódó programok

Kecskemét főtere több kulturális eseménynek is jó helyszínéül szolgál az egész év folyamán. A téli időszakban jó mozgási lehetőséget biztosít a főtéri jégpálya által biztosított korcsolyázási lehetőség. Nyáron pedig a kecskeméti Hírös Hét Fesztivál, valamint sörfesztivál és további fesztiválok tartogatnak programokat a főtérre kilátogatóknak. A borkedvelők meglátogathatják a Fáklyás Pince Borozót és Bormúzeumot is.

További kiemelt nyári program a Kecskemétre látogatóknak a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató.

Kecskeméti repülőnap

Kecskemét közelében