Győri információk

Győr nevezetességei

Győr története és gazdasági fejlődése

Győr története a római korig nyúlik vissza, amikor vár és polgárváros jött létre a mai város területén. Ezt követően elődeink püspökséget és székesegyházat hoztak létre és a megyerendszer kialakításával Győr megyeszékhelyi rangot kapott a királytól.

Győr földrajzi helyzete kiemelkedő lehetőségeket biztosít a város számára kiemelten a Bécs-Pozsony-Győr aranyháromszögre tekintettel. Iparának és gazdaságának fejlődése az 1900-as évek elejétől figyelemre méltó, a második világháborút követően jelentős ipari várossá fejlődött. Napjainkban is több kiemelkedő vállalkozás települ Győrbe jó infrastrukturális helyzetének köszönhetően is, mint például az Audi autógyár.

 

Győr kulturális élete

Győr városa a közelmúltban kiemelt figyelmet kezdett fordítani történelmi örökségeinek és kultúrájának ápolására. A folyamatos munka gyümölcseként Győr büszkén viseli a Kultúra Magyar Városa címet 2010-ből. Több kulturális rendezvény is Győr lenyűgöző főterén kerül megrendezésre, a Széchenyi téren, amely már évszázadok óta a társadalmi élet meghatározó központja. Főként barokk épületek csodálhatóak meg a város ezen felében.

Győr főtere, a Széchenyi tér

 

Továbbá Győr kulturális életében kiemelt fontossággal bír a Győri Balett, amelynek társulata külföldön is jelentős hírnévre tett szert. A művészi előadások mellett iskola is működik a Győri Balett társulatának köszönhetően, ahol a képzés már kisgyerekkorban elkezdődik. Emellett a Győri Filharmonikus Zenekar és a Győri Nemzeti Színház társulata is kiemelkedik a város kulturális életéből.

 

Győr sportélete

Győr gazdasági és kulturális jelentősége mellett vitathatatlanul kiemelkedő szerepe az ország sportéletében van. 2010-ben az országos kulturális városi díj mellett Győr érdemelte ki a Legsportosabb város címet is. A hazai bajnokságokban jelentős erőt képviselő labdarúgó, futsal, kézilabda és kosárlabda egyesületek a nemzetközi színtéren is kiemelkedő eredményeket érnek el.

Legnagyobb sikerekkel a női kézilabda büszkélkedhet. A Győri Audi ETO KC magyar bajnoki első helyek mellett többszörös résztvevője a legrangosabb női kézilabda klubcsapatok részvételével zajló Bajnokok Ligájának, amelyet a győri csapat 2013-ban meg is nyert.

Győri női kézilabda

 

 

Győr közelében