Debreceni információk

Debrecen nevezetességei

Debrecen kulturális élete és látnivalók

Évszázadok óta Debrecen a Tiszántúl meghatározó kulturális központja, ami elsősorban a reformációnak és a XIX. századi pezsgő irodalmi életnek köszönhető. Itt kezdte pályafutását újságíróként például Krúdy Gyula és Ady Endre, de Debrecenhez köthető Csokonai Vitéz Mihály születése és költői munkássága is.

A város híres egyeteméről is, hiszen itt működik az ország egyik legrégebbi egyeteme, a Debreceni Egyetem, ami sok fiatalt vonz a városba. Érdemes megnézni a városban járva a Szent Anna-székesegyházat, illetve a Debreceni Református Nagytemplomot a főtéren és tenni egy sétát itt. A főtéren több kávézó, mint például az Árkád Kávézó várja kellemes környezetben az idelátogatókat.

A Debreceni Református Nagytemplom

 

Debrecenben rendezik meg minden évben augusztus 20-án a Debreceni Virágkarnevált, ahol emberek ezrei csodálják meg a felvonultatott virágkompozíciókat és mazsorett csoportokat.

Debreceni Virágkarnevál fellépői

 

Debrecen sportélete

Mint Magyarország második számú városa, Debrecen az ország sportéletének is meghatározó szereplője. A férfi labdarúgás mellett a kézilabda, a kosárlabda és a röplabda kiemelkedő a város sportéletében. A csapatsportok mellett Debrecen több egyéni olimpikont is adott a magyar nemzet számára, valamint az utóbbi évek történelméhez tartozik az itt megrendezett számos sportesemény is, ami tovább öregbítette Debrecen hírnevét világszerte. Ilyen volt például a kétezres évekből az ifjúsági atlétikai világbajnokság, felnőtt tornász világbajnokság, illetve a női kézilabda Európa-bajnokság egyik magyarországi helyszínét is Debrecen szolgáltatta.

Debrecen közelében