Békéscsabai információk

Békéscsaba nevezetességei

Történelme

Békéscsabát „Európa legnagyobb falujaként” emlegették a középkorban, az egykor gyéren lakott település hamar növekedésnek indult, néhány évtizeden belül több tízezer fővel gyarapodott a népesség – elsősorban a jó minőségű talaj által nyújtott lehetőségek miatt. A 2000-es évek elején nagyjából 70 ezren lakták, azóta viszont csökkenésnek indult a lélekszám, és jelenleg körülbelül 60 ezren élnek ott.

Vallás

Nagy jelentősége van a vallásnak Békéscsabán, amit mi sem szimbolizál jobban, mint a központ két hatalmas temploma: a Páduai Szent Antal római katolikus templom és Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom. Korábban a város evangélikus volt, azonban mára változtak az arányok, a lakosság többsége római katolikus, sok az evangélikus, de jelentős a református valláshoz tartozó hívő ember száma is.

Kultúra

Békéscsabán több szórakozási lehetőség is van, legismertebb a Jókai Mór Színház, ahol nagyszerű darabokat állítanak színpadra, és az állandó társulat mellett gyakran alkalmaznak vendégszereplőket is, az elmúlt években például Dobó Kata és Fodor Zsóka is rendszeresen játszott ezen a színpadon.

A Csabagyönye Kulturális Központ Békéscsaba megújult központja, ahol kiállításoktól kezdve, tanfolyamokon át a Dumaszínházig rengeteg program várja a fiatalokat és időseket egyaránt.

A festészet kedvelőinek érdemes ellátogatniuk Békéscsabára, hiszen ez a város Munkácsy Mihály szülővárosa, itt található a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Emlékház is.

Békéscsabán számos cukrászda várja kedves vendégeit, köztük például a Jókai Cukrászda is. 

Sport

Itt működik az ország egyik legelismertebb tornásziskolája, a Békéscsabai Torna Club Olimpiai Műhely. Sok foglalkozást tartanak a fiataloknak, már óvodás korukban elkezdhetik az edzést a gyerekek. Kitűnő sportolókat nevelnek, itt tanult például Ónodi Henrietta, 1992-es olimpiai bajnok, és Varga Adrienn, az 1996-os olimpiai csapat tagja.

Békéscsabai gyerektornász

A Békéscsabai Előre FC Délkelet Magyarország legkiemelkedőbb futball klubja, beleértve az utánpótlás csapatokat is. A korábban első osztályt is megjárt békéscsabai felnőtt labdarúgócsapat jelenleg a másod osztályban játszik.

 

Békéscsabai utánpótlás labdarúgói

 

 

Békéscsaba közelében